Deze datingsites zijn voor u getest

Tips online dating

Online dating is een leuke, makkelijke en snelle manier om kennis te maken met anderen. Voor sommige mensen is het wat onwennig of eng. Maar als je er voor zorgt dat je bij de juiste contact- of datingsites ingeschreven bent, en je geen rare dingen doet, dan komt het vast goed. Hieronder volgen belangrijke tips om jouw datingavontuur succesvol te maken.

Het internet barst van de ‘succes-verhalen’. Maar hoe vind jij nu leuk contact en wellicht jouw nieuwe liefde?! Houd je in ieder geval aan onderstaande tips om jouw zoektocht naar de ware tot een succes te leiden.

Je aanwezigheid op de dating-sites.
Op vrijwel alle websites kan je een profiel invullen. En daarbij ook de eigenschappen die jouw toekomstige partner moet bezitten. Enkele websites zoals Parship, Be2 en Lexamore bieden nog wat extra's. Een (psychologische test. Aan de hand van de antwoorden die je geeft wordt alvast een partner gezocht die goed bij jou zou kunnen passen.

Jouw profiel

Zorg er in ieder geval voor dat jouw profiel:

 • altijd de waarheid bevat
 • in jouw eigen woorden is beschreven
 • voorzien is van een recente foto (die je pas kunt vrijgeven wanneer je dat wilt
 • altijd up-do-date is

Hoe lees je profielen van anderen

Voor het lezen van profielen van anderen moet je tussen de regels door kunnen lezen.
Het boek 'De kick en de gevaren van internet-daten' verwoord het op deze manier:

 • normaal postuur = bierbuik
 • een paar kilo te zwaar = behoorlijk overgewicht
 • spontaan = ongeleid projectiel
 • huiselijk type = bankbewoner = niet vooruit te branden
 • beetje kritisch = paranoïde zoeken naar fouten van de ander
 • gepassioneerd = sex-a-holic
 • poëet = depressief, gekweld kunstenaarstype (wannabee)
 • atletisch = niet weg te slaan bij de sportzenders
 • populair in gezelschappen = narcistische persoonlijkheid = kijk naar mij!
 • down to earth = saai, saai, saai

Contact leggen

Zorg dat men niet alleen naar jou zoekt. Toon zelf ook interesse in andere leden van de site. Iedereen is met hetzelfde doel ingeschreven: contact zoeken. Doorgaans wordt het gewaardeerd wanneer je zelf contact zoekt. Let er wel op dat je een beetje aan het ideale partner-profiel voldoet dat de ander heeft.
Ben je met iemand in contact. Ga dan niet direct je hele levensverhaal vertellen. Kijk eerst of de ander ook een beetje in jou geïnteresseerd is. Dat voorkomt teleurstellingen.

Jouw persoonsgegevens zijn van jou
En als je ze niet wilt delen dan doe je dat niet! Je weet nooit wat een ander met jouw gegevens kan en wil doen. Heb je maar de minste twijfel dat iemand iets kwaads in de zin heeft. Hou je persoonsgegevens dan gewoon voor je. Laat je in ieder geval nooit onder druk zetten. Zodra iemand teveel achter jouw gegevens aan zit dan moet je op je hoede zijn.

Maak een apart e-mailadres aan om contact te leggen. Een e-mailadres kan je makkelijk gratis op internet aanmaken. Het is verstandig om speciaal voor je (aankomende) nieuwe contacten een nieuw e-mailadres aan te maken. Geef ook voor dit adres niet te veel persoonlijke informatie weg.

Geef nooit zomaar je adres of telefoonnummer weg. Hoe aardig iemand ook lijkt, je kunt je altijd vergissen. Wanneer iemand blijft zeuren om jouw gegevens begin dan argwaan te krijgen. Zo lang je niet verder wilt dan contact per e-mail dan moet de ander daar genoegen mee nemen.

Het lijkt overbodig om te waarschuwen voor het uitlenen van geld en het verstrekken van bankgegevens. Maar we willen dit toch niet onvermeld laten. Je zou niet de eerste zijn die (een hoop) geld kwijt raakt aan een "vreemde". Hoe goed je deze persoon ook denkt te kennen. Kijk voor voorbeelden hier maar eens naar.

Smsen naar dure nummers
Sommige advertenties bevatten (of geven je later) een telefoonnummer waarnaar je kunt sms-en. Pas hiermee op, vaak zijn het dure nummers waaraan de andere persoon geld probeert te verdienen. Er zal nooit een afspraak komen maar je bent wel een hoop geld kwijt. Ook daar lees je hier ervaringen over.

Een afspraak maken
Is het zover dat je iemand in het echt wilt ontmoeten? Doe dat dan niet op een donkere, achteraf gelegen parkeerplaats midden op de Veluwe. Zorg dat je elkaar op een drukke, openbare plaats ontmoet. Zorg voor eigen vervoer. Vertel een bekende waar je heen gaat en met wie.
Zorg ervoor dat je, voordat je met iemand afspreekt, weet hoe diegene eruit ziet. Wil of "kan" iemand geen foto opsturen wordt dan achterdochtig. Iemand die zich op een datingsite in kan schrijven moet ook in staat zijn een foto te plaatsen of te mailen.
Laat je nooit opjagen en vertrouw op je instinct.
Neem bij een afspraak een mobieltje mee. Zo kan je eventueel (op het toilet) je vrienden bellen. Bevalt de afspraak niet dan kan je je op die manier "weg laten bellen".
Belangrijk is in ieder geval: gebruik je gezonde verstand. Net als in het echte leven!

Vertrouw je iets of iemand niet, ga daar dan niet op in.

Bovenal: zorg dat je plezier hebt!

Ps. Vraagt u zich nog wel eens af wat die ene term nu betekent?
Bekijk hier ons online-datingwoordenboek eens >>